Nisi enim consequat varius cras aliquam dignissim nam nisi volutpat duis enim sed. Malesuada pulvinar velit vitae libero urna ultricies et dolor vitae varius magna lectus pretium risus eget fermentum eu volutpat varius felis at magna consequat a velit laoreet pharetra fermentum viverra cursus lobortis ac vitae dictumst aliquam eros pretium pharetra vel quam feugiat litum quis etiam sodales turpis.
Porta nibh aliquam amet enim ante bibendum ac praesent iaculis hendrerit nisl amet nisl mauris est placerat suscipit mattis ut et vitae convallis congue semper donec eleifend in tincidunt sed faucibus tempus lectus accumsan blandit duis erat arcu gravida ut id lectus egestas nisl orci id blandit ut etiam pharetra feugiat sit congue dolor nunc ultrices sed eu sed sit egestas a eget lectus potenti commodo quam et varius est eleifend nisl at id nulla sapien quam morbi orci tincidunt dolor.
At risus viverra adipiscing at in tellus integer feugiat nisl pretium fusce id velit ut tortor sagittis orci a scelerisque purus semper eget at lectus urna duis convallis. porta nibh venenatis cras sed felis eget neque laoreet suspendisse interdum.
“Vestibulum eget eleifend duis at auctor blandit potenti id vel morbi arcu faucibus porta aliquet dignissim odio sit amet auctor risus tortor praesent aliquam.”
Lorem cras malesuada aliquet egestas enim nulla ornare in a mauris id cras eget iaculis sollicitudin. Aliquet amet vitae in luctus porttitor eget. parturient porttitor nulla in quis elit commodo posuere nibh. Aliquam sit in ut elementum potenti eleifend augue faucibus donec eu donec neque natoque id integer cursus lectus non luctus non a purus tellus venenatis rutrum vitae cursus orci egestas orci nam a tellus mollis.
Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu potenti eleifend augue faucibus bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.
Foreldrenes manuelle og erfaringsbaserte system er vanskelig å overføre til odelsjenta Anne Eline Nærstad. Nå skal hun ta i bruk Agdir Farm, målet er å få bedre oversikt over egen produksjon.
Linnes Gård i Gullaug ligger i den fruktbare Lierdalen. På gården produserer de over 25 typersalater og er Norges største produsent av gresskar.
I dag drives gården av Terje og Ragnhild Nærstad, sammen med datteren Anne Eline. Nå har de tatt i bruk Agdir Farm, i håp om at det kan være et bedre system for å ha oversikt over alle ballene som er i lufta på gården.
- For ei tid tilbake brant plantemaskinen vår opp, og der lå plantejournalene våre. Det var ikke særlig heldig, og jeg har siden den gang lurt på om det ikke finnes noe bedre system. Det var da jeg snublet over Agdir Farm, forteller Anne Eline Nærstad.
Bedre oversikt over egen produksjon
Det er ingen tvil om at Anne er en fremoverlent grøntprodusent. Hun har båret på drømmen om å bli bonde siden barnehageårene, og hun har et skarpt blikk for alt som kan gjøres bedre i gårdsdriften. Da hun oppdaget Agdir Farm, så hun raskt fordelene i verktøyet.
- Jeg trenger et program som hjelper meg å holde oversikt. Her på gården har vi over 60 ansatte i sommerhalvåret, og jeg bruker i snitt 6 timer i telefon per dag. For å ha oversikt over ting har jeg laget mitt eget system i Excel, men jeg tror Agdir Farm kan hjelpe oss veldig, forklarer den unge bonden.
Grøntprodusenten har begynt å bruke verktøyet nå, og lærer seg hvordan det fungerer. Det har mange viktige fordeler for henne, mener hun.
- Det finnes jo digitale verktøy for bønder, men de har fokus på andre produksjoner. Det går stort sett i grovfôr og korn. Grøntproduksjon har helt andre behov, forteller Anne.
Høy rullering på produksjonen
For Anne Eline,er det muligheten til å ha bedre oversikt som er mest attraktivt.
- Her på gården har vi høy rullering på typer og sorter. Med et verktøy som hjelper oss å ha oversikt over dette, får vi helt nytt grunnlag for å holde oversikt, sier hun.
I Agdir Farm kan man legge til ubegrenset antall brukere. Det betyr at alle ansatte kan få sin egen tilgang. Da kan de legge inn informasjon om hva de har gjort når, så Nærstad får oversikten hun trenger.
- De ansatte kan skrive inn eksakt hva de har satt, hvor de har satt det, om det er lagt på duk,om det er gjødslet, hvilken mengde og type det er og mye mer, forklarer Anne.
Typen tilgang kan spesifiseres for den enkelte bruker. Konkurransesensitivt innhold blir medandre ord ikke åpent for alle.
Riktigere journalføring i et digitalt system
En annen funksjon Anne Eline Nærstad ser fram til å bruke, er oppgave-verktøyet i Agdir Farm. Dette fungerer slik at hun kan legge inn spesifikke oppgaver og tildele det til en spesifikk ansatt.
- Si at vi trenger å gjødsle et sted, så kan jeg gå inn og lage en oppgave. For eksempelkan jeg legge inn at en ansatt skal sprøyte på jordet som heter Lahell med bladgjødsel, så kan jeg tagge riktig ansatt, sier Nærstad.
At alle ansatte kan få tildelt oppgaver, men også journalføre når oppgaven er gjennomført, tror hun vil gi datagrunnlag som gir ny innsikt i hva som gjør at ulike kulturer fungerer best mulig.
- Med Agdir Farm kan hver ansatt journalføre mer nøyaktig. Akkurat hva som er gjort akkurat hvor og akkurat når. Da får vi også bedre datagrunnlag for å lære hva som fungerer aller best, sier Nærstad.
Bedre system med gode tilbakemeldinger fra fagfolk
Anne Eline er ivrig etter å tatt i bruk Agdir Farm og teste hvordan det fungerer for dem. Hun er glad hun har fått litt tid til å sette seg inn i det før sesongen starter for fullt.
- Jeg bruker tid på å bli kjent med systemet nå, og det er veldig nyttig å kunne gjøre. Det tar jo litt tid å lære nye systemer. Men så langt virker det veldig lovende.
Anne Eline har jobbet i Norsk Landbruksrådgivning og har kunnskap som Agdir ser mye nytte i. Hun gir derfor tilbakemeldinger til utviklerne, så programmet skal bli endabedre.
- Jeg synes deter morsomt å være med å utvikle dette. De er veldig lydhøre påtilbakemeldingene jeg gir, sier hun.
Oppfordring til andre om å digitalisere
Mens faren og moren har brukt et manuelt system, er det nødvendig med et mer overførbart system når Anne Eline etterhvert skal ta over.
- De systemene som har fungert for foreldrene mine har jo vært avhengig av at de har oversikt i hodet. For meg blir det helt umulig å forstå raskt nok. Så å ha et system som er mindre personavhengig tror jeg er bra, sier Anne.
På spørsmål om Anne har oppfordring til andre grøntprodusenter som kanskje syns det er slitsomt med nye systemer og digitalisering, har hun én enkel oppfordring: prøv.
- Jeg forstår godt at det er litt krevende å sette seg inn i data når man ikke har vokst opp med det som min generasjon har, men programmer nå for tiden er så mye merbrukervennlig, og det går egentlig ikke an å gjøre feil, avslutter hun.